Orientation och Kulturkrock

En av de största skillnaderna i USA från att plugga i Sverige är hanteringen av Orientation. När jag började studera i Sverige pågick visserligen den så kallade nollningen under kanske två veckor, men ofta i kombination med att studierna hade börjat. Här är det Orientation i en dryg vecka innan klasserna ens börjar. Detta betyder rent praktiskt att dagarna består av att gå på seminarier om college-livet, regler på campus, presentation av de olika resurserna som finns att tillgå för studenter etc. På många sätt liknar det Sverige, men det är mycket mer formellt. Exempelvis hade vi igår “Matriculation” vilket är motsatsen till “Graduation” dvs. en ceremoni där alla nya studenter går i procession in i gympahallen, lärare står i ceremoniella kläder, rektor samt representanter för både samtida studenter och alumner talar och allt avslutas med ett foto på alla oss nykomlingar.

Detta är naturligtvis något främmande för en svensk, men den hittills största kulturkrocken är nog ändå reglerna för mitt dorm. Hösten 2010 hade jag precis tagit studenten och skulle börja på universitetet. Trots min i sammanhanget låga ålder, vid 19 var jag bland de yngre i min klass, kände jag ändå som att jag i någon mån betraktades som vuxen. Universitetet var den första språngbrädan in i vuxenlivet. Därför är det något konstigt att nu känna som att jag återgått till att vara ett barn. Alkohol är exempelvis inte tillåtet på rummen på våningarna över oss. Vår våning har undantag eftersom vissa av oss är över 21 (åldern för att få dricka alkohol i USA) men om vi vill dricka den måste det vara på rummet och ingen minderårig får vara närvarande. Detta är i viss mån förståeligt eftersom åldersreglerna är som de är och vårt dorm i huvudsak inhyser yngre elever, det är andra regler för dorms med äldre elever. Dock är det en regel som jag inte kan komma över; besöksreglerna. Från midnatt under veckodagar och 02.00 under helger får det inte finnas några besökare på ditt rum, oavsett om de bor i samma dorm, och en person av motsatt kön får inte övernatta. Man kan kanske tänka sig att detta är av hänsyn till rumskompisen, men eftersom vissa inte har en rumskamrat och reglerna gäller dem också känns det mer som att Texas konservativa prägel i detta fall lyser igenom.

Det stör mig inte direkt, men jag kan inte låta bli att småle åt regeln och påminna mig själv om att även den minsta av kulturkrockar kan göra ett stort intryck.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *